Experiența urbană #14, cu Alexandra Stoica

#arhitect #activator

Alexandra, aka Ale, este arhitect și om bun la toate. Brașoveancă, i-a luat o întreagă serie de plecări și reveniri în București să și-l îmblânzească în final, iar acum luptă cu toate forțele ca patrimoniul să fie integrat firesc în dezvoltarea urbană și să readucă la viață spațiile abandonate.

Ale e parte din Calup – comunitatea al cărei scop este cartarea locurilor, caselor, halelor industriale, grădinilor nefolosite din București și activarea lor prin evenimente adecvate. Atât cât să dea un exemplu pozitiv care să pună în mișcare mecanismul economic al regenerării urbane, dar și pe cel social – angrenarea comunității în ambele procese. Începutul lui Calup a fost casa Lupu cu haine noi, cu reprezentant al acestei prime erape, Lorant. Ale a venit la versiunea 2.0, cea care a deschis și calea către strategia candidaturii Bucureștiului la Capitala Europeană a Culturii: transformarea orașului nefolosit într-o oportunitate.

Membră activă în OAR, responsabilă pe partea de legislație, cu specializare în restaurare și patrimoniu, Ale a lăsat timiditatea de-o parte și și-a crescut cu hotărâre vocea – mai ales când a trebuit să explice guvernului de ce este necesar un fond amplu de documentare și o bază legală de sprijin economic pentru intervențiile în spațiile neutilizate și invizibile ale orașelor. Dar, despre toate demersurile, precum și despre proiectele în curs, cu exemple și adrese, ne spune chiar ea.

Share Post :

More Posts

Lasă un răspuns