Experiența urbană #16, cu Irina Leca

#istoricdeartă #cercetător #activator

Irina Leca este istoric de artă, însă se confundă cu arhitecţii care îi gravitează împrejur. Din 2010 s-a alăturat proiectului Monumente Uitate, din drag şi curiozitate faţă de castele şi conace. Era plusul de viziune pe care îl aşteptau şi voluntarii din spatele cercetării care a pornit iniţial ca temă de vacanţă, dar a fost stârnită de o întrebare din mijlocul cursului de Istoria arhitecturii: „Despre conacele din Transilvania ce se mai ştie? Dar despre starea actuală a conacelor şi castelelor din ţară, în general?ˮ

Prin tururi succesive, încurajate geopolitic (veţi asculta cum), s-au strâns în anii decurşi sute de giga de informaţii, poze, desene, sintetizate şi actualizate pe site-ul propriu. Proiectul a crescut, la fel şi voluntarii săi. Grupaţi în Asociaţia Arché au început să arate şi latura pozitivă a proiectului, dincolo de semnalele de alarmă pe care le mapau în teritoriu: castelele şi conacele revitalizate. Aşa că retrasarea paşilor s-a făcut, de data aceasta, urmărind poveştile celor care şi-au luat curajul şi, uneori, moştenirea de familie în dinţi şi au reabilitat fie prin forţe proprii, fie prin fundaţii sau accesare de fonduri, locuri, clădiri, sate întregi. Iar aici rolul Irinei şi al colegilor ei a fost pragmatic, de consiliere, şi analitic – de documentare a impactului cultural şi identitar pe care aceste readuceri la viaţă le au asupra locuitorilor din zonă, obişnuiţi sau nu cu starea lor adormită.

Cât despre timpul liber, tot spre conace şi castele se duce – cu Castle Break – vacanţe, tururi ghidate şi mese bio, pe îndelete organizate tot de Arché. Şi, ca povestea să fie completă, Irina ne va deschide un pic uşile spre culisele oficial administrative, căci de câteva luni, asemenea multor altor invitaţi ai noştri, a păşit pe partea autorităţilor. Lucrează la Institutul Naţional al Patrimoniului, unde, printre dosare şi proceduri, face tot ceea ce s-a antrenat în mediul ONG: deschide case şi grădini de patrimoniu. Iar dacă vreţi să şi vedeţi, nu doar să ascultaţi, mergeţi pe Şerban Vodă 33, la Grădina Divan proaspăt redeschisă, împreună cu CALUP.

Share Post :

More Posts

Lasă un răspuns